Foto: Bianca Brandon-Cox
När jag hörde rykten om att det allt
populärare ”innebäret” havtorn skulle vara en riktig hälsobomb
och dessutom bra för huden, blev jag nyfiken. Jag sökte på bäret och hamnade i en orange värld. I denna värld finns det en kreativ kvinna
som kallar sig Jämt-Tina, är havtornsfanatiker och förädlar samma bärsort till 40-tals produkter. Dags att ta en tur dit.
På
en gård i den lilla byn Slandron utanför Östersund finns en skylt
som pekar i olika riktningar.
Jag och fotograf Bianca Brandon-Cox följer "gårdsbutik" och hamnar i en stuga som påminner om en lanthandel med hundraåriga anor. Produkter, mestadels i glasburkar, står uppställda på trähyllor. En syrlig doft slår emot oss, liksom ljudet från handarbete.
Jag och fotograf Bianca Brandon-Cox följer "gårdsbutik" och hamnar i en stuga som påminner om en lanthandel med hundraåriga anor. Produkter, mestadels i glasburkar, står uppställda på trähyllor. En syrlig doft slår emot oss, liksom ljudet från handarbete.
Några
steg in i stugan, framför en jättegryta, står en kvinna från topp
till tå klädd i orangea kläder. Hon är i färd med att tappa upp
innehållet i de framställda burkarna.
– Just nu gör jag havtornsmarmelad,
säger Jämt-Tina med eftertryck.
Vi
kan konstatera att vi kommit alldeles rätt.
Hon visar
rummet intill, där står stora bläck med havtornspulver
uppstaplade. Samtidigt stoppar hon något som ser ut som godis i
munnen och låter oss smaka.
– Det
är havtornskonfekt, visst känns den fräsch och inte alls söt?
Havtornsbäret kallas Nordens passionsfrukt för att det är så gott
och jag gillar att bäret är syrligt och att smaken stannar länge i
munnen.
Jämt-Tinas
havtornssaga började för sju år sedan. Hon hade jobbat som
arbetsterapeut och hemrehabilitering i många år. Så kom en dag då
hon ställde sig frågan varför ingen odlar havtorn i Jämtland.
Sedan vände hon frågan mot sig själv: ”varför skulle inte jag
kunna”?
– Efter
den dagen har jag aldrig ångrat mig en sekund. Det är fantastiskt
att varje dag få höra att människor mår bättre och blir piggare
av det som jag skapar med mina bär.
Jämt-Tina
gick kursen ”sök gammalt - skapa nytt” i Eldrimners regi (som
främjar hantverksmässig livsmedelsförädling baserat på
småskalighet). Därefter kavlade hon upp ärmarna och satte spaden i
den jämtländska jorden. Havtornsbuskarna stormtrivdes och
verksamheten kunde växa. I dag är Jämt-Tina uppe i 368 buskar som
tillsammans ger 500 kilo bär om året. Men eftersom hon tillverkar
över 40 produkter, måste hon köpa in minst två ton extra.
Det
verkar inte finnas gränser för vad Jämt-Tina kan hitta på med ett
bär.
Hur
mycket tid tar all havtornsförädling?
– Tio
timmar om dagen året runt och jag har faktiskt havtornet att tacka
för att jag orkar, bäret ger mig energi och styrka, säger hon och
tar upp ett fång bär ur en hink.
Ett
havtornsbär är sprängfyllt med vitaminer och antioxidanter som är
bra för en mängd olika åkommor, samtidigt stärker det
immunförsvaret.
– Det
räcker med en tesked havtornspulver om dagen för att jag och min
man ska orka med att ta hand om våra barnbarn, säger hon på
skämtblandat allvar.
– Det
sägs ju att ett havtornsbär motsvarar C-vitaminmängden för en
apelsin.
Jämt-Tina
berättar också att havtorn är det enda bäret som innehåller
fetter, både omega 3 och omega 6.
– De
hindrar slemhinnor från att torka, säger hon och syftar bland annat
på att kvinnor som börjar komma till åren, med havtornets
hjälpande kraft slipper bli torra i underlivet.
Jämt-Tina
berättar vidare att havtorn innehåller tre gånger mer betacaroten
än morot och är bra för pigmenten, hennes poäng är att bäret
fungerar som en nyttig brunkräm. Dessutom hjälper havtornssalva mot
eksem och psoriasis.
En
häftig beskrivning av havtornets hälsoeffekter är att det smörjer
huden från andra sidan.
– Allt
havtorn du äter kommer huden till godo inifrån. Huden blir
spänstigare, säger Jämt-Tina och stryker en hand över sin arm och
funderar på det faktum att vi i Norden länge levt med kulturen att
ta in vitaminer från tabletter, inte från naturen, men att det
kanske håller på att vända.
– Jag
är galen i havtorn, se bara på färgen, det orangea i sig ger
inspiration till att vilja skapa fler och fler produkter.
– Hon
är orange ända in i hjärnan och ut i fingerspetsarna, säger Lena
Mattson som är halvtidsanställd på gården och nu i färd med att
putsa glasväggarna i trädgårdscaféet.
Jämt-Tina
gör det klart för oss att det minsann inte är en enkel syssla att
skörda havtorn.
– Bären
sitter så hårt att du måste plocka av dem en och en, säger hon
och visar fram sina plockvana fingernaglar.
Bären
sitter mycket riktigt tätt mot stammen och grenarna och busken är
överlag fylld med vassa taggar.
![]() |
| Bland alla havtornsprodukter har Jämt-Tina också funnit en metod att göra syrligt havtornsgodis på |
På
en hylla i butiken står en inplastad korg som packats med fyra
produkter.
– Det
är medaljkorgen, jag har ställt upp i SM (Svenska Mästerskapen) i
mathantverk de senaste åren. Jag har fått guld för
halltornsmarmeladen, guld för havtornskonfekten, silver för
havtornssylten och brons för havtornsglöggen.
Vi
går vidare ut till växthuset som fungerar som trädgårdscafé. Där
visar Jämt-Tina upp hennes senaste tiramisu, muffins och pannacotta
– naturligtvis med havtorn som huvudingrediens.
– Ni
vet, de kan vi äta med gott samvete, det söta vägs ju upp av det
nyttiga, skrattar hon och börjar räkna upp andra lite sötare
produkter såsom havtornsknäck, torkade havtornsremmar och
chokladpraliner med havtorn som hon också har i sitt skafferi.
Kreativiteten
flödar kring denna Jämt-Tina, det tar liksom inte slut.
![]() |
| I Slandron utanför Östersund finns skylten som leder in till Jämt-Tinas havtornsvärld |




Inga kommentarer:
Skicka en kommentar