onsdag 19 juni 2013

Den orangea havtornskvinnan



Text: Andreas Johansson
Foto: Bianca Brandon-Cox


När jag hörde rykten om att det allt populärare ”innebäret” havtorn skulle vara en riktig hälsobomb och dessutom bra för huden, blev jag nyfiken. Jag sökte på bäret och hamnade i en orange värld. I denna värld finns det en kreativ kvinna som kallar sig Jämt-Tina, är havtornsfanatiker och förädlar samma bärsort till 40-tals produkter. Dags att ta en tur dit.
På en gård i den lilla byn Slandron utanför Östersund finns en skylt som pekar i olika riktningar. 
Jag och fotograf Bianca Brandon-Cox följer "gårdsbutik" och hamnar i en stuga som påminner om en lanthandel med hundraåriga anor. Produkter, mestadels i glasburkar, står uppställda på trähyllor. En syrlig doft slår emot oss, liksom ljudet från handarbete.
Några steg in i stugan, framför en jättegryta, står en kvinna från topp till tå klädd i orangea kläder. Hon är i färd med att tappa upp innehållet i de framställda burkarna.
– Just nu gör jag havtornsmarmelad, säger Jämt-Tina med eftertryck.
Vi kan konstatera att vi kommit alldeles rätt.
Hon visar rummet intill, där står stora bläck med havtornspulver uppstaplade. Samtidigt stoppar hon något som ser ut som godis i munnen och låter oss smaka.
Det är havtornskonfekt, visst känns den fräsch och inte alls söt? Havtornsbäret kallas Nordens passionsfrukt för att det är så gott och jag gillar att bäret är syrligt och att smaken stannar länge i munnen.
Jämt-Tinas havtornssaga började för sju år sedan. Hon hade jobbat som arbetsterapeut och hemrehabilitering i många år. Så kom en dag då hon ställde sig frågan varför ingen odlar havtorn i Jämtland. Sedan vände hon frågan mot sig själv: ”varför skulle inte jag kunna”?
Efter den dagen har jag aldrig ångrat mig en sekund. Det är fantastiskt att varje dag få höra att människor mår bättre och blir piggare av det som jag skapar med mina bär.
Jämt-Tina gick kursen ”sök gammalt - skapa nytt” i Eldrimners regi (som främjar hantverksmässig livsmedelsförädling baserat på småskalighet). Därefter kavlade hon upp ärmarna och satte spaden i den jämtländska jorden. Havtornsbuskarna stormtrivdes och verksamheten kunde växa. I dag är Jämt-Tina uppe i 368 buskar som tillsammans ger 500 kilo bär om året. Men eftersom hon tillverkar över 40 produkter, måste hon köpa in minst två ton extra.
Det verkar inte finnas gränser för vad Jämt-Tina kan hitta på med ett bär.

Hur mycket tid tar all havtornsförädling?
Tio timmar om dagen året runt och jag har faktiskt havtornet att tacka för att jag orkar, bäret ger mig energi och styrka, säger hon och tar upp ett fång bär ur en hink.
Ett havtornsbär är sprängfyllt med vitaminer och antioxidanter som är bra för en mängd olika åkommor, samtidigt stärker det immunförsvaret.
Det räcker med en tesked havtornspulver om dagen för att jag och min man ska orka med att ta hand om våra barnbarn, säger hon på skämtblandat allvar.
Det sägs ju att ett havtornsbär motsvarar C-vitaminmängden för en apelsin.
Jämt-Tina berättar också att havtorn är det enda bäret som innehåller fetter, både omega 3 och omega 6.
De hindrar slemhinnor från att torka, säger hon och syftar bland annat på att kvinnor som börjar komma till åren, med havtornets hjälpande kraft slipper bli torra i underlivet.
Jämt-Tina berättar vidare att havtorn innehåller tre gånger mer betacaroten än morot och är bra för pigmenten, hennes poäng är att bäret fungerar som en nyttig brunkräm. Dessutom hjälper havtornssalva mot eksem och psoriasis.
En häftig beskrivning av havtornets hälsoeffekter är att det smörjer huden från andra sidan.
Allt havtorn du äter kommer huden till godo inifrån. Huden blir spänstigare, säger Jämt-Tina och stryker en hand över sin arm och funderar på det faktum att vi i Norden länge levt med kulturen att ta in vitaminer från tabletter, inte från naturen, men att det kanske håller på att vända.
Jag är galen i havtorn, se bara på färgen, det orangea i sig ger inspiration till att vilja skapa fler och fler produkter.
Hon är orange ända in i hjärnan och ut i fingerspetsarna, säger Lena Mattson som är halvtidsanställd på gården och nu i färd med att putsa glasväggarna i trädgårdscaféet.
Jämt-Tina gör det klart för oss att det minsann inte är en enkel syssla att skörda havtorn.
Bären sitter så hårt att du måste plocka av dem en och en, säger hon och visar fram sina plockvana fingernaglar.
Bären sitter mycket riktigt tätt mot stammen och grenarna och busken är överlag fylld med vassa taggar.
Bland alla havtornsprodukter har Jämt-Tina också funnit en metod att göra syrligt havtornsgodis på
På en hylla i butiken står en inplastad korg som packats med fyra produkter.
Det är medaljkorgen, jag har ställt upp i SM (Svenska Mästerskapen) i mathantverk de senaste åren. Jag har fått guld för halltornsmarmeladen, guld för havtornskonfekten, silver för havtornssylten och brons för havtornsglöggen.
Vi går vidare ut till växthuset som fungerar som trädgårdscafé. Där visar Jämt-Tina upp hennes senaste tiramisu, muffins och pannacotta – naturligtvis med havtorn som huvudingrediens.
Ni vet, de kan vi äta med gott samvete, det söta vägs ju upp av det nyttiga, skrattar hon och börjar räkna upp andra lite sötare produkter såsom havtornsknäck, torkade havtornsremmar och chokladpraliner med havtorn som hon också har i sitt skafferi.
Kreativiteten flödar kring denna Jämt-Tina, det tar liksom inte slut.
I Slandron utanför Östersund finns skylten som leder in till Jämt-Tinas havtornsvärld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar