fredag 24 maj 2013

Vålkojan


GOURMETKOJAN I BÄVERSKOGEN

Text: Andreas Johansson

Om du åker rakt in i Härjedalen, i närheten av Vemdalen/Björnrike, kan du hitta en så kallad vålkoja. Där finns en gourmetkock som prenumererat på White-Guide-utnämingar och andra utmärkelser i flera år. Det närproducerade och kvaliteten är det viktigaste, inte minst närråvaror.
















Mitt i härjedalsskogarna dyker Vålkojan upp längs vägen och björnen på skylten får symbolisera den djurrika naturen som omger restaurangen.


I hjärtat av Härjedalens älgrika skogar, intill Vemån där harren hoppar och bävern arbetar, ligger Vålkojan. Här har kocken Michael Kühne förvandlat en gammal våffelstuga till en gastronomisk pärla. Av omgivningens fjäll, ängar och vattendrag lagar han till landskapets bästa mat.

– Råvarorna ska hålla allra högsta kvalitet, annars får det vara, säger Michael medan han gör i ordning en varmrätt på pepparstekt reninnanlår som är inlindad i torkat lingonpulver.

Medan Michael lagar till sina delikatesser i pittoreskt små kastruller, hinner du ta ett dopp i den uppfriskande älven utanför. Vetskapen om att bävrar och björnar ofta håller till i den nära naturen bidrar till den särskilda härjedaliska skogskänslan.

Innan Michael tog över Vålkojan 2004, arbetade han på Sandhamns Värdshus i Stockholms skärgård i 13 år, med kungafamiljen som stamgäster. Men det är ändå här vid Vemån han funnit sig till rätta tillsammans med frun Karin. Och trots att restaurangen ligger i ingenmansland är det klokt att boka bord långt i förväg.

När inte matambassadören för Härjedalen och storytellern Michael lagar till kreativa lyxrätter såsom Same Skagen (gjord på rökt ren i stället för räkor), skapar han egna marmelader, senap och oförglömlig lingonketchup.















Michael Kühnes omsorgsfulla burkar är klädda med handtillverkade dukar. Lingonketchupen, honungssenapen och den kryddiga blåbärssylten är alla pittoreska små smaksensationer.


Gourmetkocken reser ofta till Tyskland när det är sparrissäsong och till Frankrike för att kunna berika sin vinkällare med ännu fler kvalitetsviner.

Även guidade turer längs Vemån kan bokas, liksom paddelturer, dagsutflykter och genuint å-fiske. I det läget missar man inte att ta med Michaels vällagade matsäck in i Härjedalsdjungeln.

Det senaste året har Vålkojan också öppnat upp trivsamma trästugor, längs å-remsan i anslutning till restaurangen. Såväl familjer som romantiska bröllopspar får en oförglömlig upplevelse, och inte blir det sämre om man beställer en lyxig gourmetfrukost som avnjuts med det porlande vattnet som bakgrundsmusik.

Foto: Bianca Brandon-Cox



Michael Kühne tar ut sin nyupplagda rödingcarpaccio till strandkanten av den strömma och glänsande Vemån. 
Den läckra carpaccion är gjord på vildfångad röding med hyvlad maximus från Kullens Gård i Klövsjö, friterade potatistunnbröd från Nybo Gård i Vemhån, krasse, rödlök, tomat, olivolja, svartpeppar och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar