GOURMETKOJAN
I BÄVERSKOGEN
Om
du åker rakt in i Härjedalen, i närheten av Vemdalen/Björnrike, kan du
hitta en så kallad vålkoja. Där finns en gourmetkock som
prenumererat på White-Guide-utnämingar och andra utmärkelser i
flera år. Det närproducerade och kvaliteten är det viktigaste,
inte minst närråvaror.
Mitt i härjedalsskogarna dyker Vålkojan upp längs vägen och björnen på skylten får symbolisera den djurrika naturen som omger restaurangen.
I
hjärtat av Härjedalens älgrika skogar, intill Vemån där harren
hoppar och bävern arbetar, ligger Vålkojan. Här har kocken Michael
Kühne förvandlat en gammal våffelstuga till en gastronomisk pärla.
Av omgivningens fjäll, ängar och vattendrag lagar han till
landskapets bästa mat.
– Råvarorna
ska hålla allra högsta kvalitet, annars får det vara, säger
Michael medan han gör i ordning en varmrätt på pepparstekt
reninnanlår som är inlindad i torkat lingonpulver.
Medan Michael lagar till sina delikatesser i pittoreskt små
kastruller, hinner du ta ett dopp i den uppfriskande älven utanför.
Vetskapen om att bävrar och björnar ofta håller till i den nära
naturen bidrar till den särskilda härjedaliska skogskänslan.
Innan
Michael tog över Vålkojan 2004, arbetade han på Sandhamns Värdshus
i Stockholms skärgård i 13 år, med kungafamiljen som stamgäster.
Men det är ändå här vid Vemån han funnit sig till rätta
tillsammans med frun Karin. Och trots att restaurangen ligger i
ingenmansland är det klokt att boka bord långt i förväg.
När
inte matambassadören för Härjedalen och storytellern Michael lagar
till kreativa lyxrätter såsom Same Skagen (gjord på rökt ren i
stället för räkor), skapar han egna marmelader, senap och
oförglömlig lingonketchup.
Michael
Kühnes omsorgsfulla burkar är klädda med handtillverkade dukar.
Lingonketchupen, honungssenapen och den kryddiga blåbärssylten är
alla pittoreska små smaksensationer.
Gourmetkocken reser ofta till Tyskland när det är sparrissäsong och till Frankrike för att kunna berika sin vinkällare med ännu fler kvalitetsviner.
Även
guidade turer längs Vemån kan bokas, liksom paddelturer,
dagsutflykter och genuint å-fiske. I det läget missar man inte att
ta med Michaels vällagade matsäck in i Härjedalsdjungeln.
Det
senaste året har Vålkojan också öppnat upp trivsamma trästugor,
längs å-remsan i anslutning till restaurangen. Såväl familjer som
romantiska bröllopspar får en oförglömlig upplevelse, och inte
blir det sämre om man beställer en lyxig gourmetfrukost som avnjuts
med det porlande vattnet som bakgrundsmusik.
![]() |
| Foto: Bianca Brandon-Cox |
Michael
Kühne tar ut sin nyupplagda rödingcarpaccio till strandkanten av
den strömma och glänsande Vemån.
Den läckra carpaccion är gjord på vildfångad röding med hyvlad maximus från Kullens Gård i Klövsjö, friterade potatistunnbröd från Nybo Gård i Vemhån, krasse, rödlök, tomat, olivolja, svartpeppar och dill.



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar